Nikola Bašić – profesor, glazbenik, poduzetnik koji uzgaja goji bobice

Izvor: Hrvatska Riječ

U današnje vrijeme, kad se iz dana u dan povećava postotak mladih koji odlaze u »bijeli svijet« prava je rijetkost susresti mladića, koji je odlučio ostati i ulagati u našoj zemlji. Jedan od njih je i Nikola Bašić koji je rođen i živi u Subotici. Završio je Ekonomski fakultet, smjer financije, bankarstvo i osiguranje te radi kao nastavnik – profesor u Ekonomskoj srednjoj školi „Bosa Milićević“ u Subotici, gdje predaje ekonomsku grupu predmeta. Nikola se može pohvaliti i zanimljivim hobijem, naime on svira gitaru u katoličkom bendu „Proroci“, koji je prošle godine izdao svoj prvi nosač zvuka pod nazivom „Božje djelo“. Pored navedenog Nikola se u slobodno vrijeme bavi poduzetništvom. Uzgaja neobično voće za ove krajeve, goji bobice.

Obiteljski posao

Skupa sa svojom obitelji Nikola se bavi uzgojom, kako smo već rekli, ovog specifičnog voća.   Goji bobice su se po riječima našeg sugovornika u Srbiji počele ozbiljnije uzgajati prije dvije godine. Iako su goji bobice za naše područje još uvijek nepoznate široj javnosti, po istraživanjima i po rezultatima Svjetske zdravstvene organizacije ovo bobičasto voće spada u 10 biljaka, čiji je plod najblagotvorniji za ljudsko zdravlje. »Goji bobice potiču s Himalaja, gdje je uzgoj ovoga voća izuzetno proširen. Vrsta koju mi uzgajamo je prilagođena našim klimatskim uvjetima«, kazao je Nikola i dodao kako je na ideju o uzgoju ovoga voća došao na prijedlog roditelja. »Prije tri godine, moji roditelji su vidjeli reportažu o ‘sretnim bobicama’ te su mi predložili da istražim potencijalne mogućnosti razvijanja poduzetništva. Napravio sam biznis plan i donio sam zaključak kako bih mogao u tu ideju uložiti svoje vrijeme i trud. Krenuli smo u potragu za sadnicama, sređivanjem parcele i 10. svibnja 2013. smo zasadili plantažu goji bobicama i od tada se zvanično bavimo uzgojem goji bobica«, kaže Nikola.

Tehnologija uzgoja je poprilično nepoznata i po riječima Nikole Bašića zasniva se u velikoj mjeri na vlastitom iskustvu. Većina savjeta su površna i ne ispitana, pa samim tim velika odgovornost spada na samog uzgajivača. »Različiti su prijedlozi sadnje, no mi smo odabrali sljedeće. Na preoranoj njivi zasadili smo sadnice goji bobica i postavili foliju u redovima kako bi zaštitili sadnice koje su vrlo krhte dok su mlade. Naredne godine, prvi od svih uzgajivača smo odlučili postaviti žicu u redovima. Na taj način smo postigli da plodovi imaju više prozračnosti, a grane se više ne savijaju na zemlju. Ovo je bila ideja mog oca i shvatili smo da je to najbolje rješenje za uzgoj žbunastog oblika goji bobica«, kazao je Bašić.

Konzumiranje i prerada goji bobica

Goji bobice spadaju u kategoriju „Super hrane“ i predstavljaju jedan od najboljih antioksidanasa za ljudski organizam i iz tog razloga, kako kaže naš sugovornik, dobro je ovo voće uvrstiti u svakodnevu ishranu bilo kao svježe voće ili kao prerađen proizvod. »U 2014. godini smo napravili širok asortiman novih proizvoda od goji bobica i donijeli mnogo novina. Među našim najboljim proizvodima je matični sok od goji bobica. To je potpuno prirodan sok bez dodataka šećera, konzervansa i drugih aditiva. Vrijeme je pokazalo da se broj zadovoljnih potrošača ovog matičnog soka od goji bobica svakim danom povećava. Često dobijam informacije od roditelja koji su davali matični sok svojoj djeci da su primjetili da im je imunitet znatno ojačao. Pozitivna iskustva konzumenata se najviše reflektuju na ubrzanom jačanju imuniteta, ubrzavanju metabolizma i regulisanju razine šećera u krvi. Pored matičnog soka, u paleti naših proizvoda od goji bobica se mogu pronaći sušene goji bobice, kandirane goji bobice i sirup od goji bobica. Visok kvalitet ovih proizvoda je učinio da oni budu dobro prihvaćeni na tržištu od strane kupaca, iako većina ljudi u našoj zemlji još uvijek nije upoznata sa svim blagodatima ovog bobičastog voća. Novina među proizvodima, koju smo u 2015. godini predstavili tržištu je „Happy mix“.

Happy mix kao inovacija u 2015. godini

Nikola Bašić i u ovoj godini ima novi proizvod, naime riječ je o inovaciji koju je privi realizovao u našoj zemlji. U pitanju je Happy mix 100% prirodni napitak napravljen od 30 ml matičnog soka od goji bobica i svježe ceđene narandže, jabuke i limuna. „Ovaj novi proizvod je odličnog okusa, a organizmu osigurava optimalnu količinu antioksidanasa, vitamina, minerala i betakarotena. Ovaj napitak može se probati u „Fruit baru“ kod Đinđićevog trga u centru Subotice. Naziv „Happy mix“ je direktno povezan sa jednom od karakteristika goji bobica. Naime, goji bobice su u svetu poznate i pod nazivom „Happy fruit“ odnosno „Srećno voće“. Taj naziv se proširio među ljubiteljima goji bobica nakon što su istraživanja potvrdila da goji bobice sadrže, između ostalog, velike količine minerala magnezija, a dovoljne količine magnezija osiguravaju dobro raspoloženje i više energije,“ kazao je Bašić.

Poslovi na plantaži u Maloj Bosni

Plantaža goji bobica nalazi se u Maloj Bosni, selu nadomak Subotice. Sadnice goji bobica na našoj plantaži su trenutno u početnoj fazi vegetacije, a po riječima sugovornika završeno je zimsko orezivanje i zaštita, te u svibnju kreće cvjetanje. Branje plodova započinje krajem srpnja i traje sve do kraja studenoga ili početka prosinca. Kada se obere prvi rod, u roku od nekoliko tjedana može se ponovno brati. Zanimljivo je da berba jednog kilograma goji bobica traje od sat do sat i pol vremena, a ove godine Nikola očekuje rod preko jedne tone. Tijekom berbe pored obitelji su uključeni i sezonski radnici za branje, sortiranje i pranje plodova. » Potrebno je puno pažnje, orezivanje tijekom cijele godine, a zaštita i prehrana trebaju biti u skladu s prirodnim načinom uzgoja. Posla puno ima, ali uz dobru organizaciju i Božiju pomoć se sve može postići «, kazao je Nikola Bašić.

Savjet umjesto recepta

Namjesto kuharskog recepta Nikola Bašić čitateljima daruje savjet za dobro zdravlje, jači imunitet, više snage i konentracije u svakodnevnim obavezama. „Odmah nakon buđenja preporučam uzeti čašu-dvije mlake vode, žličicu meda i čašicu (30 ml) matičnog soka od goji bobica. Ovaj jutarnji ritual, osobno mi je osigurao snažan imunitet bez virusa i prehlade tokom zimskog perioda.“

Autor: Željka Vukov

Pročitajte još: Matični sok od goji bobica pomaže kod astme

Scroll to Top