Bakarno prskanje sadnica goji bobica

Ponoviti prskanje bakarnim preparatima na voću – preporuka je stručnjaka. Neobično visoke temperature su omogućile prezimljavanje velikog broja štetocina koja će naneti veliku štetu voćnjacima. Zimsko prskanje voća se obavlja pošto se izvrši rezidba i mehanički poslovi u voćnjacima. Zimsko tretiranje voćaka je značajna i obavezna mera u proizvodnji voća. Izvodi se u vreme mirovanja vegetacije. Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama se postižu kada se tretiranje obavi u drugoj polovini februara i početkom marta.

Ovim tretiranjem voćaka suzbijaju se mnogobrojne prezimele forme štetocina: lisne vaši, grinje, štitaste vaši, jabukin cvetojed, breskvin i šljivin moljac, gubari, kukavicje suze i dr. Na kori voćaka, u pukotinama grana, naborima prezimljava veliki broj insekata.

Zimsko tretiranje se obavlja kada su stabla voćaka suva i spoljašnja temperature iznad 5-7 stepeni , da bi se izbeglo izmrzavanje. Raditi po tihom vremenu bez vetra. Potrebno je da se voćke dobro okupaju i da se istretira celo stablo. Prilikom tretiranja obavezno koristiti zaštitnu opremu. Od sredstava za zaštitu bilja za zimsko prskanje mogu se koristiti mineralna ulja (Galmin i Belo ulje), Mineralno ulje + Paration (Galpar), Mineralo ulje + Metidation. U ovo vreme mogu se koristiti kombinacije mineralnog ulja i bakra kao što je Crveno ulje koje istovremeno deluje na štetocine i bolesti, preporuka je Poljoprivredne stručne službe iz Niša.

Zimsko prskanje goji bobica bi se trebalo obaviti pre nego što krenu pupoljci listova da se pojavljuju. Na našoj plantaži goji bobica smo koristili preparat FITOCUPROL za zimsko prskanje. Ovaj preparat predstavlja koktel na bazi biljnih ulja, ekstrakta lekovitog bilja i bakarnih jedinjenja za preventivnu negu voća i povrća. 

Scroll to Top