Biljka godži čiji slatki crvenkasti plodovi sadrže 19 amino-kiselina, minerale, germanijum, vitamine B grupe, privukla je pažnju naučnika kada su uočili da se njom hrane vukovi. Godži nazivaju „bobicama sreće“, jer donosi dobro raspoloženje, odličan je saveznik u borbi protiv bolesti i usporava starenje.

Žbunasta biljka godži raste na obroncima Himalaja, na Tibetu, u Mongoliji i Kini, a njeni slatki crvenkasti plodovi privukli su pažnju naučnika kada su uočili da ih jedu vukovi.

Godzi.jpg

I dok divlje životinje slede svoj instinkt, narodi Dalekog istoka odlično poznaju svojstva godžija i nazivaju ga „bobicom sreće“ jer donosi zdravlje i dobro raspoloženje.

Postoje mnoge kineske legende o ovoj biljci, a većina njih odnosi se na sposobnost godžija da produži život i uspori proces starenja.

Godži sadrži 19 amino-kiselina, među kojima je i osam onih koje su ključne za rast i razvoj, obiluje mineralima, pre svega cinkom, kalcijumom, selenom i fosforom.

Godzi 2.jpg

Ovo je jedina biljna vrsta koja sadrži germanijum, mineral koji se pokazao veoma uspešnim u borbi protiv raka, bogat je vitaminima, naročito B1, B2, B6, neophodnim za pretvaranje hrane u energiju.

Odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina, linolne i omega-6, koje učestvuju u proizvodnji hormona i obezbeđuju nesmetano funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

Crvene bobice sadrže beta-sitosterol, koji smanjuje nivo holesterola u krvi, zbog čega je ovo voće idealno i kao prevencija ateroskleroze.

Godži ublažava nuspojave radioterapije i hemoterapije, usporava razvoj komplikacija dijabetesa, štiti jetru, bubrege i mokraćni sistem, pospešuje proizvodnju spermatozoida.

Naučna istraživanja pokazala su da povećava nivo testosterona u krvi, jačajući libido i kod muškaraca i kod žena.

Idealne za dijete

Bobice godžija imaju vrlo nizak glikemijski indeks (sporo se pretvaraju u šećer) i daju dugotrajan osećaj sitosti, tako da osoba ne oseća potrebu da nešto pojede između obroka.

Godzi 3.jpg

Novija istraživanja pokazala su da aktivne materije iz godžija pomažu u održavanju mišića, što je naročito važno kada se redukuje ishrana sa ciljem da se skine višak kilograma.

Aromatični dodatak jelu

Godži bobice mogu da se konzumiraju sveže, sušene, u obliku soka ili čaja od suvih plodova, ili kao dodatak napicima i jelima.

Godzi-kolaci.jpg

Suve bobice su ukusan i aromatičan dodatak osvežavajućim supama, jelima sa svinjetinom, piletinom, pirinčem i povrćem, ali i vinu, pivu, kolačima, sladoledu, slatkišima, hlebu.

Od njih se pripremaju ukusni džemovi, marmelada, jogurt i sos, a godži se koristi i kao začin.

Scroll to Top