KAĆ – Ministri u tehničkoj Vladi Srbije Igor Mirović i Dragan Glamočić najavili su danas u Kaću značajnu pomoć države poljoprivredi, u okviru koje će biti i kreditna linija u ukupnom iznosu od oko 80 miliona evra, uz vrlo povoljnu kamatnu stopu od četiri do šest odsto.

Izvor: tanjug.rs

Posele posete poljoprivrednom gazdinstvu Miloja Stejina, koje se generacijama bavi zemljoradnjom i proizvodnjom mleka, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da će do kraja ovog meseca biti puštena ta značajna kreditna linija, namenjena našim poljoprivrednim proizvođačima.

Od tog ukupnog kreditnog iznosa, od oko osam milijardi dinara, četiri odsto će biti usmereno u stočarstvo, rekao je Glamočić i naglasio da će država u punom iznosu pokriti troškove osiguranja za tovnu ili priplodnu stoku, koja bude kupljena tim kreditom.

Ministar je, obraćajući se mnogobrojnim poljoprivrednicima i meštanima poručio da moraju istrajati na svom poslu, da nastave da ulažu u unapređivanje proizvodnje jer, kako je naglasio “poljoprivreda u Srbiji ima šansu”.
“Država Srbija preduzima sve da poljoprivrednicima olakša posao, ulažemo u nove sisteme za navodnjavanje”, rekao je Glamočić i najavio da uskoro sledi potpisivanje i ostvarivanje kredita od 100 miliona dolara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Poljoprivrednicima će država pomoći i tasko što će savetodavna služba biti znatno unapređena, kako bi oni mogli da što efikasnije i lakše pristupaju evropskim poljoprivrednim fondovima, rekao je minisar i dodao da mala i srednja gazdinstva u Srbiji moraju biti sačuvana.

On je naglasio da država mora da pomogne ukrupnjavanje poljoprivrednih imanja kako bi ta privredna grana donosila veće dobiti.

Glamočić je najavio da će u narednih mesec ipo biti isplaćeno “ono malo što je ostalo” dugovanja poljoprivrednicima za subvencije i dodao da će isplata ovogodišnjih početi posle 31. marta, kad bude završen proces registovanja poljoprivrednih gazdinstava.

Ministar je napomenuo da će pravilnici o tome biti uskoro gotovi i pozvao poljoprivredne proizvođače da blagovremeno predaju neophodnu dokumentaciju i da prijave svoja gazdinstva, kako bi isplata subvencija mogla da počne što pre.

Domaćin je ministrima predstavio svoje gazdinstvo, na kojem uzgaja pet krava i isto toliko junica i koje obrađuje oko 60 hektara zemlje, ističući i niz problema s kojima se poljoprivrednici suočavaju, uz ostalo i to da manji proizvođači veoma teško mogu da zakupe državno poljoprivredno zemljište.

Ministar Glamočić je napomenuo da je to jedan od mnogih nedostataka zakona o zemljištu i dodao da će izmenama i dopunama tog zakonskog propisa, koje će biti donete posle predstojećih izbora, mnoge stvari biti poboljšane.

U pripremi nacrta novog zakona o zemljištu “vodili smo računa baš o stočarima”, istakao je ministar i naglasio da bi ubuduće, savo ko gaji stoku, trebalo da ostvari pravo barem na hektar državnog zemljišta.

Scroll to Top