Orezivanje goji sadnica

Orezivanje goji sadnica je izuzetno važna tema kojoj treba pristupiti što detaljnije i preciznije da bi si na taj način izbegle sve neželjene situacije vezane za uzgoj goji bobica. Pre svega je važno znati razliku između dve osnovne vrste goji sadnica.

Stablasta i žbunasta vrsta goji bobica

Prva je stablasta vrsta goji bobica NQ1 koja se najviše uzgaja u Kini, a zapravo i otadle potiče. Sva objašnjenja koja ste mogli pronaći na internetu vezana su za ovu stablastu vrstu. Tu se preporučuje formiranje sadnice u obliku cilindra kako bi se obezbedila dovoljna prozračnost sunca, a u isto vreme i visok prinos. Druga je žbunasta vrsta GB1 koja je prilagođena za naše klimatske i geografske uslove. Ova vrsta goji sadnica svoj maksimalan prinos daje tek kada se formira u obliku žbuna. Uzimajući u obzir da je GB1 varijetet goji bobica u našu zemlju pristigla pre dve godine, možemo reći da je bilo dosta nepoznanica oko načina orezivanja u svakoj godini. Pošto naša plantaža goji bobica goji bobica ove godine ulazi u 3 sezonu, odlučili smo naše iskustvo pretočiti u detaljan prikaz za orezivanje goji bobica u prvoj, drugoj a uskoro i u trećoj godini starosti goji sadnica.

Orezivanje goji sadnica žbunaste vrste GB1

Orezivanje goji sadnica žbunaste vrste GB1 se obavlja prvi put pre vegetacije u takozvanoj “zimskoj rezidbi”, a nakon toga se tokom cele vegetacije mora pratiti i orezivati kako bi se formirao pravilan žbun. Imaćete priliku da vidite detalja prikaz orazivanja goji sadnica za žbunastu vrstu za svaku godinu posebno, gde ćemo Vam skrenuti pažnju i na one sitne elemente koji se jedino mogu zapaziti nakon orezanih 230 sadnica. Još uvek nismo ove godine započeli zimsku rezidbu, međutim očekujemo da ćemo to uraditi vrlo uskoro. Odmah nakon toga ćemo postaviti slike i detaljna objašnjenja i za orezivanje goji sadnica u trećoj godini.

 

Scroll to Top