Podsetnik za sve uzgajivače goji bobica da u jesen, nakon završenog drugog ciklusa berbe, počinje priprema za narednu vegetaciju i obavezno “plavo prskanje”. Radovi na plantaži goji bobica počinju sa održavanjem higijene. To obuhvata: sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih, polomljenih grana. Sve ove biljne delove treba izneti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija patogena. Nakon ovih osnovnih poslova sledi jesenje prskanje žbunova goji bobica kao obavezna mera zaštite, u narodu poznato kao “plavo prskanje”.

“Plavo prskanje” igra važnu ulogu u odražvanju plantaže goji bobica

„Plavim prskanjem“ se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se bakteriozne plamenjače i kovrdžavost lišća goji bobica i drugih oblika patogena. Ove godine, isto kao i predhodne, je na plantažama goji bobica u velikoj meri bila prisutna kovrdžavost lista prouzrokovana takozvanim grinjama. Zato je važno pravilno uraditi “plavo prskanje” kako bi se biljke adekvatno zaštitile i pripremila za narednu sezonu. Prouzrokovači navedenih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak-ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima.

Neophodni uslovi za “plavo prskanje”

Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja. Zbog toga je neophodno “plavo prskanje”obaviti blagovremeno kako bi se infekcioni potencijal u proleće smanjio na najmanju meru. Najbolje vreme za tretiranje je kada sa stabala opadne oko 50-60 % lišća. Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra ,kada je t° iznad 10°C. Stabla moraju biti dobro nakvašena, dok sa njih ne počne da kapa, zbog čega se često kaže da je „voćke potrebno okupati“. Ukoliko neki deo ostane neistretiran, na njemu se može u proleće pojaviti bolest. S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavičastu boju, pa kada se plantaža goji bobica sa njima isprska, dobija plavičastu nijansu, po kojoj je ovaj tretman dobio ime „plavo prskanje“. Uzgajivači goji bobica mogu lako uočiti propust koji su napravili prilikom prskanja i ponoviti prskanje preskočenog mesta.

Sredstva za “plavo prskanje”

Sva sredstva za plavo prskanje pripadaju tzv. grupi bakarnih jedinjenja. To su: Bordovska čorba (bilo industrijska ili sopstvena priprema) koja se koristi u koncentraciji 1,5-2%, Blauvit u koncentraciji 1%, Bakarni oksihlorid 50 u koncentraciji 0,75%, Kupragin u koncentraciji 0,35%. Cuproxat u koncentraciji 0,35% itd. Zbog povećane pojave grina na plantažama goji bobica, poželjno je prskanje vršiti u kombinaciji sa preparatom na bazi parafinskog ulja.

Scroll to Top