Usporeni rast kod dece i zastoj u rastu sve je rasprostanjeniji problem današnjice. Prema istraživanju koje je izvršio Unicef 2019. godine, svako treće dete u svetu uzrasta do 5 godina ne raste pravilno i to zbog neadekvatne ishrane.

 

Na rast i razvoj deteta utiče nekoliko faktora:

– Unutrašnji (genetski, pol deteta, rad CNS)

– Spoljašnji (ishrana, socio-ekonomski uslovi, klimatski uslovi, san, fizička aktivnost)

 

Ishrana je važan spoljašnji faktor na koji roditelji (odgajatelji) mogu uticati kako bi omogućili svom detetu da raste i da se razvija u skladu sa svojim potencijalom.

 

Problemi vezani za neadekvatnu ishranu dele se na tri kategorije:

1. Pothranjenost – uslovljena siromaštvom, društvenim krizama, nestašicama hrane, lošim prehrambenim navikama i infekcijama

2. Skrivena glad – nedostatak esencijalnih vitamina i minerala koja narušava vitalnost dece u svim fazama života. UNICEF procenjuje da najmanje 340 miliona dece uzrasta do 5 godina pati od nedostatka mikronutrijenata.

3. Prekomerna telesna masa – sve veća dostupnost “jeftinih kalorija“, masna i zašećerena hrana

 

Ishrana već u najranijoj životnoj dobi uslovljava rast i razvoj dece. Još dok je u majčinoj utrobi, na dete utiču zdravstveni  i nutritivni status majke, te ishrana deteta u prvim satima i danima života. Prema podacima Unicef-a samo dvoje od petoro dece se isključivo doji u prvih šest meseci, što znači da im se uskraćuje najbolja moguća hrana za bebu – majčino mleko. Problemi se nastavljaju sa uvođenjem prvih namirnica koje često ne zadovoljavaju potrebe dece. Manje od jednog deteta na troje dece uzrasta 6 – 23 meseca ima raznovrsnu ishranu koja može da podrži brzi rast njegovog tela i mozga. Kod starije dece raširen je nizak unos voća i povrća, dok se redovno piju gazirana pića, unosi mnogo šećera i jede brza hrana sa puno nezdravih masnoća i soli. Ovakva hrana sadrži vrlo malo ili nimalo esencijalnih nutrijenata i vlakana. Bez dovoljno raznovrsne hrane deca ne mogu da dobiju dovoljno nutritivnih elemenata za pravilan rast, što može imati nepogodan uticaj na njihovo telo i mozak.

 

Prema dr Ulrih Struncu i Andreasu Jopu, za život nam je potrebno 45 biosupstanci. Među njima su 11 vitamina, 6 minerala, 14 mikroelemenata, 8 esencijalnih amino-kiselina i 2 masne kiseline.

 

Visokoprerađena roba u supermarketima snabdeva nas sa dvostruko više masti, 10 puta više šećera, ali samo s jednom trećinom vitamina i polovinom minerala i mikroelemenata. Sa premalo ovih biosupstanci pomagača naš metabolizam i imuni sistem mogu da funkcionišu samo sa pola snage. Ishrana sa kojom organizam možemo bogato snabdeti biosupstancama podrazumeva mnogo voća, povrća, ribu i malo mesa. Prilikom proizvodnje belog brašna gubi se tri četvrtine vitamina, minerala, elemenata u tragovima i vlakana, tako da bi ga trebalo izbegavati. Osnovu ishrane treba da čini voće i povrće, nakon njega slede belančevine iz ribe, mesa i mlečnih proizvoda, zatim integralne žitarice i pri samom vrhu su ugljeni hidrati.

 

Kao odličan dodatak ishrani pokazao se MATIČNI SOK OD GODŽI BOBICA, potpuno prirodan proizvod koji u mnogome može pospešiti rast i razvoj dece jer sadrži većinu mikroelemenata potrebnih za pravilno funkcionisanje organizma. Godži sok sadrži značajne MINERALE (kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum, fosfor, selen, cink); VITAMINE (A, C, E); važne AMINOKISELINE (lizin, metionin, fenilalanin, leucin, izoleucin, valin, prolin, arginin, serin i dr.); NEZASIĆENE MASNE KISELINE (alfa linoleinska kiselina i linolna kiselina); KAROTENOIDE (lutein, beta-karoten, kriptoksantin, zeaksantin, likopen). Konzumiranjem soka od godži bobica organizam se postepeno bogati potrebnim nutrijentima koje deca veoma slabo unose kroz svakodnevnu ishranu. Obogaćivanjem organizma ovim nutrijentima dajemo priliku dečjem organizmu da se regeneriše, uspostavi ravnotežu i postigne svoj puni potencijal.

 

Izvori:

https://www.unicef.org/serbia/media/13381/file/Deca_hrana_i_ishrana.pdf

Strunc, Ulrih i Jop, Andreas. Minerali. Beograd: Mladinska knjiga, 2008

 

Poručite matični sok od godži bobica na sajtu: www.gojibobice.rs ili pozivom na telefon: 0641717524, 0693205544

Scroll to Top