Subotičanin uzgaja goji bobice sa Himalaja

Izvor: Blic

Nikola Bašić (27) jedan je od retkih proizvođača na severu Bačke koji uzgaju goji bobice.

Uz podršku roditelja mladi profesor Ekonomske škole je u maju 2013. godine prvi put na imanju u Maloj Bosni zasadio 231 žbun voća sa Himalaja – goji bobice. Mislio je da će mu to biti hobi, ali ove godine je uvideo da je ovo voće, koje važi za jedno od najzdravijih u svetu, sve traženije na tržištu.

– Kada smo počeli da uzgajamo goji bobice, koje nazivaju “srećno voće”, “crveni dijamant” ili “vučje bobice”, najveća prepreka je bilo što ljudi ne znaju za to voće. Nakon godinu dana uspeo sam da uspostavim saradnju sa prodavnicama zdrave hrane i da im ponudim moj asortiman u kome su matični sok od goji bobica, sušene goji bobice, sirup od goji bobica i kandirane goji obice koj su naš inovativni proizvod u Srbiji – objašnjava Nikola Bašić čija je biznis ideja uzgoja i prerade goji bobica od 3.100 prijavljenih u projektu “Pokreni se za posao” 2013. godine ušla u krug najboljih zbog čega je dobio sušaru i prateću opremu za rad. Nikola naglašava da su potrebna velika ulaganja jer je svaka sadnica oko 600 dinara. Svake sezone, od jula do novembra, angažuje ljude kojoi mu pomažu u berbi  koja nije laka pošto se kilogram goji bobica bere i do sat i po, a trebalo je obrati oko 600 kilograma.

Goji bobice spadaju među 10 biljaka čiji je plod najblagotvorniji za ljudsko zdravlje

– Goji bobice, po istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, spadaju u 10 biljaka čiji je plod najblagotvorniji za ljudsko zdravlje. Imaju veliku količinu magnezijuma i zato doprinose boljem raspoloženju, poznate su po velikim količinama antioksidanasa, vitamina i minerala, imaju puno gvožđa i C vitamina. Idealan su prirodan dodatak ishrani. Specifičnog su ukusa, pomalo gorkog, ali jačaju imunitet, poboljšavaju vid, regulišu šećer u krvi i krvnu sliku – objašnjava Nikola.

Blic, ponedeljak 12. januar 2015.

Scroll to Top