Orezivanje goji bobica je izuzetno važno raditi pravilno da bi se postigao najveći prinos

Formiranje lisnate mase na goji bobicama je veoma iznapredovalo. Žbunasta vrsta ove čudesne biljke ima veoma jak korenov sistem te iznova pušta nove izdanke. U koliko ne obraćata pažnju na svoje sadnice, vrlo lako vam se može desiti da žbun postane prenatrpan novim izdancima koje u kasnijem periodu prosto nije moguće iskontrolisati.

Drugi problem ogleda se granama pri dnu koje leže na zemlji. Poznato je da se veliki broj bolesti biljka može pokupiti sa zemlje. Da bi se preventivno izbegao ovaj problem, mi smo odlučili odstraniti te grane. Osnovne 4 grane koje smo pustili da se razvijaju smo očistili na visinu od 10 – 20 cm od zemlje, tako da mlade grane nemaju dodira sa zemljom.

Velika prednost nam donosi žica sa kojom smo fiksirali osnovne grane da stoje uspravno. Dok su još mlade, one se vrlo lako saviju na zemlju pod uticajem vetra i teške lisnate mase, a napose i velikog broja bobica prilikom zrenja. Taj problem smo rešili vezivanjem grana, a samim tim i omogućili da plodovi dobijaju podjednaku količinu svetlosti.

Zaključak je da orezivanje goji bobica kod žbunaste vrste, je važno činiti tokom cele vegetacije kako bi se izbegla prevelika lisnata masa koja će kasnije usloviti mnogo manji prinos.

Scroll to Top