ZABORAVILI STE DETALJE?

POREKLO

liciuNingxiaGoji spada u rod biljaka lycium barbarum

Poreklo goji bobica proteže se 6ooo godina unazad i nosi sa sobom mnogo informacija za koje se u našoj zemlji još uvek slabo ili nimalo ne zna. Goji je voće koje spada u rod biljaka Lycium barbarum. Reč „lycium“ koristila se u drevnoj južnoj oblasti Anatolian, koja pripada regiji Lycia. Plod ovog voća je poznat u farmakologiji kao „Lycii fructus“ što je latinki naziv za „Lycium voće“.

Zašto onda najčešće čujemo naziv goji berry

U zapadnom svetu ime „goji berry“ se počinje koristiti prvih godina 21. veka. „Goji berry“ je zapravo poentična interpretacija kineske riječi „Gou qi zi“, gde se reč „gou qi“  izgovara kao godži tj. goji, a „zi“ se odnosi na bobice, tj. berry. Otuda naziv goji berry, što u prevodu glasi godži bobice.

Poreklo Goji bobica

Goji bobice potiču iz unutrašnjosti Narodne Republike Kine, tačnije iz provincije Ningxia, gde se uzgaja i najveća količina ovog voća. Stanovnici Ningxie izuzetno vole i njeguju ove bobice toliko, da svake godine priređuju dvonedeljni festival u čast goji bobica. Najveće količine plantaža goji bobica mogu se pronaći u oblasti Zhongning zbog odgovarajuće kombinacije kvaliteta zemlje, klime i drugi neophodnih uslova. Zbog toga se i Zhongning oblast naziva domom goji bobica. Izuzetan kvalitet bobica se u ovom predelu postiže i zbog Huang He, tj. Žute reke. Ova reka stvara mineralima bogat, super plodan mulj kojim je poplavljeno ovo područje. Ningxia je područje Kine koja je poznata po neverovatno zdravim ljudima. Kineski nacionalni popis stanovništva je nedavno objavio informaciju da broj Ningxia stanovnika, koji žive duže od 100 godina, prelazi nacionalni prosek za neverovatnih 400%. Meštani ovog područja tajnu svoje dugovečnosti pronalaze u konzumiranju čudesnih goji bobica. Često se može čuti da je ova provincija Ningxia poznata i pod nazivom „Kineska biljna medicinska dolina.

Goji bobice – NACIONALNO BLAGO provincije Ningxia

Godzi bobice

Blagotvorna dejstva goji bobica poznata su još u drevnoj kineskoj medicini koja se koristili pre više od 5000 godina. Prednosti ovih bobica jasno se očituju u nadopunjavanju vitalnih biosupstanci u organizmu koje su neophodne za funkcionisanje tela, kao i jačanje i obnavljanje glavnih organa. Za ljude iz provincije Ningxia je činija svežih goji bobica na dan sastavni deo ishrane. Zdravstvene prednosti ovih bobica se veličaju generacijama. S toga su stanovnici ove provincije ponosni na statuu „goji devojke“ koja u ruci nosi korpu sa sveže obranim goji bobicama. Isto tako, veliki značaj pridaju i široko poznatom dvonedeljnom goji  festivalu na kome se mogu videti razne kulturne manifestacije ovog područja. Čak i danas provincija Ningxia i njeni stanovnici smatraju goji bobice svojim nacionalnim blagom.

      

 

 

VRH Call Now ButtonPOZOVITE