ZABORAVILI STE DETALJE?

RAZVOJ PLANTAŽE GOJI BOBICA

2013.- PLANTAŽA GOJI BOBICA
10.05.

Sadnja goji bobica

U Maloj Bosni, selu nadomak Subotice, zasadili smo 231 sednicu goji biljke, vrste GB1.

2014.

Druga godina Plantaže goji bobica

Od ove godine ćemo hronološki pratiti i objavljivate sve aktivnosti i dešavanja u vezi plantaže goji bobica.

25.02.

Analiza zemljišta

Kako bismo imali tačne podatke o sastavu zemljišta, odlučili smo uraditi analizu na počeku i na kraju godine. Prva analiza se radi pre vegetacije biljaka, a druga na kraju tog proces. Na taj način ćemo tačno znati koje elemente ova vrsta goji bobica najviše crpi iz zemljišta.

01.03.

Orezivanje

U drugoj godini se vrsta goji biljke GB1 orezuje na visinu od 50 cm. Ostavljaju se od tri do pet najjačih i skladno raspoređenih izdanaka koji će u budućnosti graditi osnovnu formu žbuna. Nakon toga, potrebno je ukloniti sve grančice sa tih izdanaka. Na taj način smo formirali biljku u željeni oblik i pripremili je za drugu godinu.

08.03.

Zimsko prskanje

Zimsko prskanje goji bobica bi se trebalo obaviti pre nego što krenu pupoljci listova da se pojavljuju. Na našoj plantaži goji bobica smo koristili organski preparat FITOCUPROL za zimsko prskanje. Ovaj preparat predstavlja koktel na bazi biljnih ulja, ekstrakta lekovitog bilja i bakarnih jedinjenja za preventivnu negu voća i povrća.

08.03.

Postavljanje žice u redovima

U prvoj godini smo zapazili da je lisnata masa u kombinaciji sa poprilično velikim brojem goji bobica uticala da grane polegnu na zemlju. To je bio uzrok nekoliko problema: goji bobice nisu dobijale dovoljno svetlosti, sadnice su bile izložene lakšem uticaju bolesti, a branje goji bobica je bilo izuzetno otežano, pa samim tim i poprilično sporo. Da bismo rešili taj problem u drugoj godini, započeli smo postavljanje stubova za žicu po redovima. Razmak između stubova je u proseku 7.5 metara. Prvi nivo žice ide visinu od 40-50 cm od zemlje. Za ostale nivoe žica ćemo odlučiti u narednom periodu.

21.11.

Završena druga sezona na plantaži goji bobica

U 2014. godini je na 231 sadnicu prinos bio približno 600 kg. Ove godine smo naš asortiman proizvoda proširili i ukupna ponuda je uključivala: matični sok, sušene, kandirane, sirup, slatko i naravno sveže. Očekujemo sledeću godinu sa još većim prinosom.

1.1.2015.

TREĆA GODINA PLANTAŽE

2015. je treća godina od kako smo zasadili našu plantažu. U predhodnoj smo uspeli proširiti naš asortiman proizvoda na matični sok od goji bobica, sirup od goji bobica i kandirane goji bobice, dok smo sušene i sveže goji bobice imali i u prvoj i drugoj godini. Očekujemo ove godine još veći prinos i još više uspostavljenih poslovnih sardanji u zemlji i inostranstvu.

SADAŠNJOST
VRH Call Now ButtonPOZOVITE