ZABORAVILI STE DETALJE?

Organske goji bobice iz Male Bosne

od / петак, 24 јун 2016 / Objavljeno u Novosti, Poslovi na plantaži, Proizvodi, Uncategorized, Zdravlje
Prva organska plantaža goji bobica

Organske goji bobice u Maloj Bosni na plantaži Nikole Bašić

Sigurno ste čuli za goji bobice, koje su zbog svog blagotvornog dejstva na ljudski organizam poznate od pamtiveka. Poslednjih godina sve su popularnije i u našoj zemlji, a nadomak Subotice u mestu Mala Bosna, već četiri godine postoji plantaža na kojoj ovo čudesno voće uspeva. Ujedno, to će biti i prva plantaža u našoj zemlji čije će goji bobice imati sertifikat organskog proizvoda. Od ove godine kreću porudžbine za organske goji bobice, kao i gotove proizvode od goji bobica, a svoj kontakt možete ostaviti na OVOJ strani i mi ćemo Vas pozvati već istog radnog dana.

Egzotične goji bobice poreklom iz Kine bogato rađaju u vojvođanskoj ravnici. Nikola Bašić, inače profesor u srednjoj ekonomskoj školi, svoje slobodno vreme posvetio je uzgoju „crvenih dijamanata“ kako se goji često naziva, kada je 2013. godine na imanju svojih roditelja posadio 231 sadnicu ove biljke. Međutim, uzgoj ovog voća veoma je zahtevan, pogotovo što je na Bašićevoj plantaži sve u skladu sa principima organske proizvodnje.

Bolesti koje najčešće napadaju goji bobice

„Ono što najčešće napada ovu vrstu goji bobica u žbunastom obliku jesu grinje, zatim pepelnica, sredinom leta se javlja plamenjača, a ove godine zbog slabije zime pojavile su se i vaši na listovima. Recimo da su to neki najčeši problemi na plantaži, takođe se često javljaju žuti listovi, što smo mi smo ove godine uspeli da suzbijemo. Ono što je lepo napomenuti i čime se mi veoma ponosimo, jeste da će naša plantaža biti prva u Srbiji koja će dobiti sertifikat za organsku proizvodnju“ kaže Nikola Bašić, vlasnik plantaže.

Goji bobice su trenutno u punom cvatu, a već za 40 dana očekuje se da plantaža u blizini Subotice bude potpuno crvena i da počne prva berba.

Ono što je veoma interesantno jeste da goji bobice imaju dva ciklusa zrenja i cvetanja, pa tako jedna puna berba bude početkom avgusta, dok je druga krajem septembra. Da bi se obrao jedan kilogram potrebno je čak sat i po vremena, što pored zahtevnog uzgoja umnogome utiče na visoku cenu ovog ploda.

Proizvodi od goji bobica koje možete poručiti kod nas

„Zbog svog sastava spadaju u grupu od 10 biljaka čiji je plod najblagotvorniji za ljudsko zdravlje. Svi ti faktori kad se zbroje zajedno utiču na to da je cena, kako na evropskom, tako i na našem tržištu malo veća. Kilogram svežih goji bobica na našem tržištu kreće se između 1000 i 1300 dinara, dok se sušene goji bobice kreću u rasponu od 2000 do 3000 dinara. Jedan litar matičnog soka og goji bobica, na primer, koji se dobija hladnim ceđenjem bobica, otprilike košta  2200 dinara“ objašnjava mladi preduzetnik.

Inovativnost kao put do uspeha

U porodici Nikole Bašića trude se da budu inovativni, pa je osim svežih goji bobica, moguće pazariti široku lepezu gotovih proizvoda.

„Prvi smo na naše domaće tržište pustili sušene goji bobice baš ove vrste, zatim smo pre dve godine prvi napravili kandirane goji bobice. To je bilo za one koji vole da nešto zdravo bude malo i slatko. Takođe, napravili smo i matični sok, a prvi smo osmislili sapun od prirodnog ulja i mlevenih sušenih godži bobica“ s ponosom priča Bašić.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Nikole Bašića godišnje se obere oko 800 kilograma „crvenih dijamanata“, međutim, o proširenju plantaže Nikola  još uvek se ne razmišlja, jer u Srbiji ne postoji zvaničan otkup goji bobica. Ono čemu se ovaj mladi profesor i preduzetnik nada, jeste da će uspeti da izveze ovogodinšnji rod organskih goji bobica u zemlje Evropske unije.

Prva plantaža goji bobica u Srbiji koja će ove godine dobiti sertifikat za organsku proizvodnju.

Izvor: tvsubotica.com

VRH