ZABORAVILI STE DETALJE?

Nikola Bašić prvi u Srbiji proizveo kandirane goji bobice

od / недеља, 25 јануар 2015 / Objavljeno u Iskustva konzumenata naših goji bobica, Novosti
goji bobice maticni sok

Nikola Bašić uzgaja goji bobice sa Himalaja

Izvor : Subotičke novine

Nikola Bašić, profesor Ekonomske škole „Bosa Milićević“, jedan je od retkih proizvođača na severu Bačke koji uzgajaju goji bobice.

Pred kraj 2012. njegovi roditelji su prvi put čuli za goji bobice, novu vrstu voća koje je tek stizalo u Srbiju, i uz njihovu podršku u maju 2013. godine na plantaži od 0.2 hektara u Maloj Bosni zasadio je 231 žbun voća poreklom sa Himalaja. Želeo je uzgoju goji bobica da se posveti iz hobija, ali već prošle godine je bilo jasno da novo voće, koje važi zajedno od najzdravijih u svetu, pronalazi mesto i na tržištu.

Matični sok od goji bobica za jačanje imuniteta

Naš domaći matični sok od goji bobica sadrži 100% soka od goji bboica, bez dodataka je konzervansa, šećera, boja i aroma. Dobija se pasterizacijom soka od goji bboica i na taj način zadržava sva blagotvorna svojstva. Namenjen je svima koji žele da ojačaju svoj imunitet, suzbiju hronični umor, povećaju koncentraciju, povećaju snagu i izdržljivost organizma, izbalansiraju nivo šećera u krvi i poboljšaju krvnu sliku – kaže Nikola Bašić.

– Kada smo počeli da uzgajamo goji bobice, koje nazivaju srećno voće, crveni dijamant ili vučje bobice, najveća prepreka je bilo što ljudi ne znaju za to voće kao i za proizvode od tog voća. Puno vremena nam je oduzimao marketing. Prvi korak mi je bio da napravim internet stranicu gojibobice.rs. Za godinu dana sam uspeo da u više od 80 odsto prodavnica zdrave hrane u Subotici uđem sa svojim proizvodima i uspostavim odličnu saradnju sa njima. Asortiman domaćih proizvoda od goji bobica koji smo ove godine plasirali na tržište, sastoji se od sušenih bobica, amtičnog soka, sirupa i kandiranih bobica koje su naš inovativni proizvod, prvi u Srbiji – kaže Nikola Bašić čija je biznis ideja uzgoja i prerade goji bobica od 3.100 prijavljenih u projektu „Pokreni se za posao“ 2013. godine ušla u krug najboljih, zbog čega je dobio sušaru i prateću opremu za rad.

Ulaganja su bila prilično velika, jer je svaka sadnica od 400 do 600 dinara u zavisnosti od dobavljača. Na očevu ideju postavio je stubove i žicu u redovima da bi grane i plod bile sa svih strana osunčani. U sezoni berbe, od jula do nevembra, angažuje ljude koji mu pomažu u poslu koji nije lak pošto se kilogram bobica bere i do sat i po, a trebalo je obrati oko 700 kilograma.

– Goji bobice, bobičasto voće, po istraživanju Svetske zdravstvene organizacije spadaju u 10 biljaka čiji je plod najblagotvorniji za ljudsko zdravlje. Nazivaju ih srećno voće zato što velika količina magnezijuma u njima doprinosi boljem raspoloženju. Poznate su po velikim količinama antioksidanasa, vitamina i minerala, imaju puno gvožđa zbog čega su malo gorkastog ukusa, kao i C vitamina. Antioksidanse i minerale koje one sadrže inače retko unosimo u organizam i zato su idealan prirodan dodatak ishrani. Analize pokazuju da imaju više karotena od šargarepe, pa su stoga odlične i za poboljšanje vida. Zbog bogatog sastava za kratko vreme jačaju imunitet, vraćaju telu vitalnost i snagu, regulišu šećer u krvi i krvnu sliku – objašnjava Nikola Bašić.

Ove godine Nikola je započeo proces sertifikacije organske proizvodnje i sada je plantaža u fazi kontrole. Polako osvaja tržište u Beogradu i Novom Sadu gde ima puno zaintresovnaih i planira saradnju sa inostranim partnerima.

– U porodici svi volimo to voće i do mene stižu informacije od drugih ljudi da su uspeli da poboljšaju zdravstveno stanje. Naš matični sok do goji bobica je izuzetno kvalitetan i sada je na AKCIJI! Preporučujemo svima da ga uvrste u svakodnevnu ishranu kako bi se osvežli i osnažili sa sivm nutrijentima koji su neophodni za normalan rad organizma – kaže Nikola Bašić.

VRH